La médaille Chevreul
Cette médaille est attribuée sous le nom de " Médaille Chevreul " pour rappeler que c’est en France, grâce aux travaux de ce savant illustre que sont nées la chimie des corps gras et la lipochimie.
Elle est gravée par la Monnaie de Paris d’après une gravure du profil de Chevreul, alors âgé de 37 ans, par David d’Angers.
La "médaille Chevreul" est attribuée chaque année depuis 1963 à une personnalité française et une personnalité étrangère.
En 1993, pour le Cinquantenaire de l’Association, la Médaille d’Or Chevreul a été remise au prix Nobel de physique 1991, le Professeur Pierre-Gilles de Gennes.
Liste des médaillés Chevreul depuis 1963
Françaises |
Etrangères | Année |
Mr. E. André | Mr. J. Jacini (Italie) Mr. M. Loncin (Belgique) |
Médaille Chevreul 1963 |
Mr. G. Champetier | Mr. T.P. Hilditch (Grande Bretagne) | Médaille Chevreul 1964 |
Mr. M. Desnuelle | Mr.A.R. Baldwin (Etats-Unis) | Médaille Chevreul 1965 |
Mr. J. Vizern | Mr. J. Martinez-Moreno (Espagne) | Médaille Chevreul 1966 |
Mr. C. Paquot | Mr. H. Niewiadomski (Pologne) | Médaille Chevreul 1967 |
Mme M.T. François | M. J. Boldingh (Pays Bas) | Médaille Chevreul 1968 |
Mr. C. Trottmann | Mr. M.E. Frazer (Grande Bretagne) | Médaille Chevreul 1969 |
Mr. R. François | Mr. W.O. Lundberg (Etats-Unis) | Médaille Chevreul 1970 |
Mr. M. Naudet | Mr. H.J. Thomasson (Pays Bas) | Médaille Chevreul 1971 |
Mr. J.P. Wolff | Mr. R. Marcuse (Suede) | Médaille Chevreul 1972 |
Mr. M. Toy-Riont
|
Mr. J. Baltes (Allemagne) | Médaille Chevreul 1973 |
Mr. J. Morice | Mr. De Smet (Belgique) | Médaille Chevreul 1974 |
Mr. J.P. Helme | Mr. J.C. Cowan (Etats-Unis) | Médaille Chevreul 1975 |
Mr. F. Pouillaude | Mr. U. Pallotta (Italie) | Médaille Chevreul 1976 |
Mr. E. Ucciani | Mr. Vlès (Belgique) | Médaille Chevreul 1977 |
Mr. P. Metais | Mr. A. Jakubowski (Pologne) | Médaille Chevreul 1978 |
Mr. D.G. Dervichian Mr. F. Lachampt |
Médaille Chevreul 1979 | |
Mr. A. Prevot | Mr. J. Pokorny (Tchécoslovaquie) | Médaille Chevreul 1980 |
Mr. J. Flanzy | Mr. A. Seher (Allemagne) | Médaille Chevreul 1981 |
Mr. M. Ollagnier | Mr.E. Fedeli (Italie) | Médaille Chevreul 1982 |
Mr. B. Entressangles | Mr. Vos (Pays Bas) | Médaille Chevreul 1983 |
Mr. J. Poré | Mme J. Beare Rogers (Canada) | Médaille Chevreul 1984 |
Mr. A. Uzzan | Mr. T. Mounts (Etats-Unis) | Médaille Chevreul 1985 |
Mr. J. Klere | Mr. J. Hollo (Hongrie) | Médaille Chevreul 1986 |
Mr. F. Mendy | Mr. G. Varela (Espagne) | Médaille Chevreul 1987 |
Mr. L. Faur | Mr. U. Bracco (Suisse) | Médaille Chevreul 1988 |
Mr. J.M. Bourre | Mr. G. Robbelen (Allemagne) Mr.P. Capella (Italie) |
Médaille Chevreul 1989 |
Mr. L. Marcou | Mr. F. Gunstone (Grande Bretagne) | Médaille Chevreul 1990 |
Mr. A. Karleskind | Mr. M. Fondu (Belgique) | Médaille Chevreul 1991 |
Mr. R. Duterte | Mr. R. Celades (Espagne) | Médaille Chevreul 1992 |
Mr. P.G. De Gennes | -- | Médaille Chevreul 1993 |
Mr. A. Crastes de Paulet | Mr. W.W. Nawar (Etats-Unis) | Médaille Chevreul 1994 |
Mr. A. Lesaichere | Mr. K. Downey (Canada) | Médaille Chevreul 1995 |
Mr. G. Gandemer | Mr. K. Aitzetmuller (Allemagne) | Médaille Chevreul 1996 |
Mr. J. Graille | Mme C. Dobarganes (Espagne) | Médaille Chevreul 1997 |
Mr. F. Mordret | Mr. F. Luchetti (Italie) | Médaille Chevreul 1998 |
Mr. G. Pascal | Mr. O. Korver (Pays Bas) | Médaille Chevreul 1999 |
M. G. Vermeersch | Mr. F. Spener (Allemagne) | Médaille Chevreul 2000 |
Mr. M. Renard | Mr. J.Macleod (Grande Bretagne) | Médaille Chevreul 2001 |
Mr. G. Robin | -- | Médaille Chevreul 2002 |
Mme N. Combe | -- | Médaille Chevreul 2003 |
Mr. Z.Mouloungui | Mme K.Kövari (Hongrie) | Médaille Chevreul 2004 |
Mr. M.Parmentier | -- | Médaille Chevreul 2005 |
Mr. A. Gaset | Mme V. Ruyz Gutierrez (Espagne) | Médaille Chevreul 2006 |
Mr. F. Carriere | Mr. S. Rapoport (Etats-Unis) | Médaille Chevreul 2007 |
Mr. M. Olivon | Mr E. Deffense (Belgique) | Médaille Chevreul 2008 |
Mr. A.J. Dijkstra (Pays Bas) | Mr. C. Kapseu (Cameroun) | Médaille Chevreul 2009 |
Mr. M. Lagarde | Mme C. Jacobsen (Danemark) | Médaille Chevreul 2010 |
Mr. P. Guesnet | Mr. N. Bazan (Etats-Unis) | Médaille Chevreul 2011 |
Mme F. Lacoste | Mr. Uwe T. Bornscheuer (Allemagne) | Médaille Chevreul 2012 |
Mr. A.Pouzet | -- | Médaille Chevreul 2013 |
-- | Mr. J. Harwood (Grande Bretagne) | Médaille Chevreul 2014 |
Mme B. Delplanque | Mr. MA. Crawford (Grande Bretagne) | Médaille Chevreul 2015 |
Mr. D.Weitz (Etats-Unis) | Médaille Chevreul 2016 | |
Mr. P. Legrand | Mr. S. Cunnane (Canada) | Médaille Chevreul 2017 |
Mr. Thierry Durand | - - - | Médaille Chevreul 2018 |
-- | Mr. L Conte (Italie) | Médaille Chevreul 2019 |
- - - - | Mr. R Gibson (Australie) and Jun Ogawa (Japon) | Médaille Chevreul 2021 |
Les conférences Chevreul
2023
“Using carbon 11, 12, 13 and 14 to study brain fatty acid metabolism - Highlights of a few fun findings along the way with an emphasis on translation.”
Richard BAZINET, CHEVREUL Conference and awarding of the CHEVREUL Medal took place during the ISSFAL 2023 International Congress at Nantes (France), 2-5 July 2023.
Conference available in the replay video: CLICK HERE
“ Marine polar lipids: From extraction processes to nutraceutical applications”
Michel LINDER, CHEVREUL Conference and awarding of the CHEVREUL Medal took place during the Journées CHEVREUL "80 Years of the SFEL" which were held in Paris, 18-20 January 2023.
Conference available in the replay video: CLICK HERE
2022
- Milk fat globules and their polar lipids: a bridging journey from science & technology to nutrition and health.
Dr Marie-Caroline Michalski is Research Director at INRAE and conducts her research at the interface between clinical nutrition and physico-chemistry of lipids in CarMeN Laboratory (Lyon, France). Dr Michalski is head of the DO-IT team ("Diet and food matrix in Obesity and Metabolic diseases: role of Intestinal tract and innovative Therapeutics") which is an Inserm team labelled by the French Foundation for Medical Research, and authored 115 publications and book chapters dealing with lipid science, nutrition, metabolism…
2021
- Analysis and application of microbial functions
Jun OGAWA, conference given during the 18th Euro Fed lipid 2021 Congress
Jun OGAWA is professor at the Division of Applied Life Sciences, in the Graduate School of Agriculture in the Kyoto University. He is a lipid biochemist expert in the fields of fermentation production of functional lipid and enzymatic and microbial transformation of lipids, but also of analysis and application of gut microbial lipid metabolism. He is an active member of Japanese Oil Chemists Society, and of AOCS Annual Meetings, and has published over two hundred and fifty papers on applied microbiology in a variety of journals concerning fermentation technology, biochemical engineering and microbiology. He has conducted several original works on the production of long-chain PUFA such as arachidonic and eicosapentaenoic acids. The scientific work of Professor Jun OGAWA has been recognized by several international awards, and notably this year he received the Fellow Award of the AOCS “ω3-docosapentaenoic acid”.
- Old and new adventures with fatty acids and their oxylipins: The road towards personalised clinical nutrition.
Robert GIBSON, Conférence donnée dans le cadre du Congrès ISSFAL 2021.
Robert GIBSON is Professor Emeritus at the University of Adelaide, and Honorary Principal Research Fellow at the South Australian Health and Medical Research Institute (SAHMRI), He is a clinical biochemist/nutritionist who has published over 350 peer reviewed papers in a variety of paediatric, nutrition and biochemical journals. He has designed and conducted a range of randomised clinical trials involving nutrition interventions in the perinatal period, and has also tested the effects of interventions with iron, selenium, probiotics, nucleotides and long chain polyunsaturated fatty acids on infant biochemistry, growth, physiology and developmental outcome. His conference has been published in the Journal OCL
To view the video of the the Conference CHEVREUL of Pr Robert GIBSON, CLICK HERE
2019
The Chemistry of Olive Oil: an endless story
Lanfranco CONTE
2018
When Chemists, Synthesize Oxylipins and share them with Biologists, Physiologists, Clinicians, Lipidomists: 25 Years of Happiness
Thierry DURAND
2017
- Ketones, omega-3 fatty acids and the Yin-Yang balance in the brain: insights from infant development and Alzheimer’s disease, and implications for human brain evolution.
Stephen CUNNANE, Conférence publiée dans la Revue OCL https://www.ocl-journal.org/articles/ocl/pdf/2018/04/ocl180020s.pdf
- Fatty Acids Desaturation in Animals and Humans
Philippe LEGRAND
2016
Making Vesicle Structures from Emulsion Templates using Microfluidics
David WEITZ
2015
- From ALA to DHA : still a long way to go
Bernadette DELPLANQUE
- Past, present and future: the extreme conservation of neurosignaling and the cost of mental ill-health.
Michael A. CRAWFORD, Vidéo de la Conférence publiée dans la revue OCL https://www.ocl-journal.org/news/384-chevreul-medal-pr-michael-a-crawford-past-present-and-future-the-extreme-conservation-of-neurosignaling-and-the-cost-of-mental-ill-health
2014
Inspiré par les lipides
John HARWOOD, Conférence publiée dans la revue OCL https://www.ocl-journal.org/articles/ocl/pdf/2015/02/ocl150002-s.pdf
2013
Crop management: a Key Issue for the Sustainable Production of Oilseeds
André POUZET, Conférence publiée dans la Revue OCLhttps://www.ocl-journal.org/articles/ocl/pdf/2015/01/ocl140050-s.pdf
2012
- Enzymes in lipid modification: From classical biocatalysis with commercial enzymes to advanced protein engineering tools
Uwe T. BORNSCHEUER, Conférence publiée dans la Revue OCL https://www.ocl-journal.org/articles/ocl/pdf/2013/01/ocl2013201p45.pdf
- Undesirable substances in vegetable oils: anything to declare?
Florence LACOSTE, Conférence publiée dans la Revue OCL https://www.ocl-journal.org/articles/ocl/pdf/2014/01/ocl130041.pdf
2011
- Docosahexaenoic acid (DHA) in stroke, alzheimer’s disease, and blinding retinal degenerations: coping with neuroinflammation
Nicolas BAZAN, Conférence publiée dans la revue OCL https://www.ocl-journal.org/articles/ocl/pdf/2011/04/ocl2011184p208.pdf
- Omega 3 fatty acids, neurotransmission and energy metabolism in the brain. A possible role in maintaining brain functions during aging ?
Philippe GUESNET, Conférence publiée dans la Revue OCL https://www.ocl-journal.org/articles/ocl/pdf/2012/04/ocl2012194p238.pdf
2010
- Métabolisme oxygéné des acides gras polyinsaturés et fonction dans les cellules sanguines et vasculaires
Michel LAGARDE, Conférence publiée dans la Revue OCL https://www.ocl-journal.org/articles/ocl/pdf/2011/02/ocl2011182p47.pdf
- Challenges when developing omega 3 enriched foods
Charlotte JACOBSEN, Conférence publiée dans la Revue OCL https://www.ocl-journal.org/articles/ocl/pdf/2010/04/ocl2010174p251.pdf
2009
- How Chevreul (1786-1889) based his conclusions on his analytical results
Albert DIJKSTRA, Conférence publiée dans la revue OCL https://www.ocl-journal.org/articles/ocl/pdf/2009/01/ocl2009161p8.pdf
- Production, analyse et applications des huiles végétales en Afrique
César KAPSEU, Conférence publiée dans la Revue OCL https://www.ocl-journal.org/articles/ocl/pdf/2009/04/ocl2009164p215.pdf
2008
2007
- Regulation by diet and liver of brain metabolism of nutritionally essential polyunsaturated fatty acids
Stanley RAPOPORT, Conférence publiée dans la Revue OCL https://www.ocl-journal.org/articles/ocl/pdf/2007/03/ocl2007143-4p216.pdf
2006
La lipochimie et le carbone renouvelable : une opportunité pour l’agro-industrie
Antoine GASET, Conférence publiée dans la Revue OCL http://GASET https://www.ocl-journal.org/articles/ocl/pdf/2006/02/ocl2006132-3p143.pdf
2005
Les membranes en lipotransformation : bilan, résultats, perspectives
Michel PARMENTIER, Conférence publiée dans la Revue OCL https://www.ocl-journal.org/articles/ocl/pdf/2005/05/ocl2005125-6p407.pdf
2004
- Voies inhabituelles de synthèse de composés oléophiles à partir des substrats végétaux solides (graines oléoprotéagineuses), liquides (huiles végétales et dérivés, glycérol) pour l’industrie chimique
Zéphirin MOULOUNGUI, Conférence publiée dans la Revue OCL https://www.ocl-journal.org/articles/ocl/pdf/2004/06/ocl2004116p425.pdf
- Recent developments, new trends in seed crushing and oil refining
Katalin KÖVARI
2000
- Development of a biodiesel activity
Georges VERMEERSCH, Conférence publiée dans la Revue OCL https://www.ocl-journal.org/articles/ocl/pdf/2001/01/ocl200181p33.pdf
- Chlorophyll-derived fatty acids regulate expression of lipid metabolizing enzymes in liver - a nutritional opportunity
Friedrich SPENER
1999
- Les lipides dans notre alimentation : comment leur accorder une juste place sans les diaboliser ni les encenser
Gérard PASCAL, Conférence publiée dans la Revue OCL https://www.ocl-journal.org/articles/ocl/pdf/2000/01/ocl200071p54.pdf
- Nutrition research : the industrial approach
Onno KORVER, Conférence publiée dans la Revue OCL https://www.ocl-journal.org/articles/ocl/pdf/2000/01/ocl200071p74.pdf
1998
- Evolution des critères de qualité des huiles d’olive vierges. Perspectives
François MORDRET
- The worldwide economic importance of olive oil
Fausto LUCHETTI - COI
1997
- Réactions chimiques induites par la friture
Jean GRAILLE - Cirad
- Formation, analysis of high molecular weight compounds in frying fats and oils
Carmen DOBARGANES - Instituto de la Grasa
1996
- Recent developments in the analysis of food lipids and other lipids
Kurt AITZETMULLER, Institute for Chemistry and Physics of Lipids, Münster, Germany.
- Lipides du muscle et qualité de la viande. Phospholipides et flaveur
Gilles GANDEMER - Inra
1993
Quelques mécanismes d’action des surfactants